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Question             

 
“§ 0.5.1 states that “Components, other than integral components, shall comply with the requirements of the 

relevant IEC standards, if any”. 
1) Is this requirement applicable to non-replaceable batteries of luminaires, covered, for example, by 

IEC/EN 62133? 
 
2) For Lead acid battery supplied luminaires, what is the requirement for the Lead acid batteries? Do the    
batteries need to comply fully with IEC/EN 61056-1/-2/-3?  
 
 

 
 

Decision 
 

 

1) Non-replaceable batteries shall comply with the relevant standard according to § 0.5.1. Compliance can 
be demonstrated by a pertinent certificate by the manufacturer or a third party. 
The manufcurer declaration shall be based on a competent (accredited) laboratory in compliance with 
standard. 
 

 Note:  Annex A of EN/IEC 60598-2-22 includes safety requirements for batteries indicating compliance with 
their relevant standard.  

For some replaceable batteries there are no requirements. Other kind of replaceable batteries (for portable 
luminaires) need approval according to IEC/EN 62133 (see IECEE-CMC/1232/INF of 2011/12/13).   

 
2) See above. 
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